Bepaalde taken online uitvoeren (zoals het aanmaken van accounts of betalen) vereisen dat je persoonlijke gegevens achterlaat. Om de veiligheid van deze persoonlijke gegevens online te garanderen en verstandig te internetten kan je best maatregelen treffen om te voorkomen dat anderen toegang krijgen tot je gegevens.
Controleer de veiligheid van de websites waarop je gegevens achterlaat
Kijk altijd na of het om een website gaat van een erkende instelling. Als je transacties doet op de website kan je best ook altijd controleren of er een groen hangslot staat in de balk van de browser, gevolgd door HTTPS.
Privacy instellingen en selectief informatie delen
Let op welke informatie je al dan niet meedeelt online. Kies zorgvuldig welke foto’s en gegevens je online plaatst en controleer altijd wie ze kan zien en waarvoor je gegevens zullen gebruikt worden. Neem ook altijd een kijkje in de instellingen van de platformen die je gebruikt (bijvoorbeeld Facebook). Je kan daar meestal zelf kiezen voor wie de zaken die je publiceert zichtbaar zijn.
Administratiebeheer op beveiligde platform in plaats van e-mail
Je facturen per e-mail ontvangen is eenvoudig, maar het risico van phishing, waarbij hackers valse facturen sturen vanuit e-mails die er echt uitzien, is reëel. Je kan dus best je documenten verwerken op een beveiligd platform.
Op de beveiligde online platform Doccle kan je allerlei documenten (mutualiteitsdocumenten, facturen, loonbrieven, etc.) gratis ontvangen, delen, beheren en betalen. Door een samenwerking met de overheid kan je er ook je eBox documenten op ontvangen. Toegang verkrijgen tot het platform is enkel mogelijk aan de hand van een wachtwoord en gebruikersnaam of eID/itsme. Bovendien kan je ook documenten versleutelen met je eID; op die manier kan niemand anders buiten jij toegang verkrijgen tot deze documenten.
Heb je al een account? Meld je hier aan.