11/04/2023

De 7 types documenten die je nooit mag verwijderen!

Sommige documenten mag je zeker niet verwijderen of moet je toch zeker gedurende een bepaalde tijd bewaren. Dankzij de upload functie kan je deze documenten ook gratis op het beveiligde Doccle platform bewaren. Hieronder alvast een kort overzicht:

1. Garantiebewijzen

De gemiddelde garantietermijn van aangekochte toestellen (TV, GSM, computer, …) is twee jaar. Stel dat je er iets mee voorhebt in deze periode moet je jouw garantiebewijs kunnen presenteren om recht te hebben op een gratis herstelling.

2. Werkdocumenten

Fiscale fiches, vakantiefiches, bewijs van educatief verlof, … Dit zijn maar enkele van de verschillende documenten die je nodig hebt om je belastingbrief in te vullen, of die je moet kunnen voorleggen aan een mogelijke toekomstige werkgever.

3. Autodocumenten

Bij eventuele diefstal van je wagen is het eenvoudiger om alles terug aan te vragen indien je een kopie hebt bewaard van je officiële boorddocumenten (eenvormigheidsattest, verzekeringsbewijs, roze kaart, bewijs van technische keuring, etc.).

4. Academische documenten

Diploma’s en getuigschriften moet je zeker altijd bijhouden. Je werkgever kan deze op elk moment opvragen en het kan wat geld kosten om deze opnieuw aan te vragen bij de instelling waar je de opleiding in kwestie hebt behaald.

5. Medische documenten

Zorg ervoor dat je al je medische documenten netjes op één plaats houdt waar zowel jij als je contactpersoon in geval van urgentie toegang tot hebben. Zo voorkom je gevaarlijke situaties en kan je snel de nodige informatie doorgeven aan de juiste mensen.

6. Woondocumenten

Dat je nu een appartement (ver)huurt, een huis laat bouwen of een studio verkoopt, dit brengt zeer veel paperassen met zich mee waarvan sommige veilig moeten bijgehouden worden. Enkele essentiële documenten hiervoor zijn het energieprestatiecertificaat (EPC), je bouwvergunning, etc.

7. Staatsdocumenten

Hebben ze jouw portefeuille of handtas gestolen en ben je in het buitenland? Met een kopie van jouw documenten (identiteitskaart, paspoort, …) veilig online bewaard bespaar je jezelf heel wat stress en miserie. Bovendien heb je ook geen problemen meer met het aanmelden met je eID dankzij een online bewaarde PIN en PUK code.

Zelf ook een slimme administratieve assistent?