Brussel, 27 april – Je dagelijkse administratieve papierwerk bijhouden is heel wat makkelijker geworden door online je administratie te gaan doen. Maar in tijden dat alles in no time viraal gaat, is het essentieel om gegevens te beveiligen en hacken te voorkomen.
World password day 2018
Vrienden, kennissen of ouders: we kennen allemaal wel iemand waarvan de Facebook-account of mailbox al eens werd gehackt. En iedereen wil toch zeker zijn dat niemand in je accounts gaat neuzen? Een veilig wachtwoord kiezen, in combinatie met tools als je eID en itsme bieden een antwoord. Ter gelegenheid van World Password Day (3 mei) geven we jullie enkele praktische tips .
Een betrouwbaar en veilig wachtwoord
Om je gegevens online te beschermen, is het zeer belangrijk om een sterk, betrouwbaar en veilig wachtwoord te kiezen. Maar: hoe veiliger, hoe moeilijker het soms wordt om het te onthouden! Daarom zijn er enkele praktische tips bij het maken van een betrouwbaar wachtwoord.
- Hoe langer een wachtwoord, hoe veiliger het is. Gebruik minimaal 8 tekens, waaronder minstens één cijfer, één kleine letter en één hoofdletter.
- Wees onlogisch! Hoe logischer de wachtwoordstructuur, hoe gemakkelijker het is om ze te breken. Gebruik geen opeenvolgende cijfers of letters, de naam van het platform waarvoor u het wachtwoord maakt, uw naam, geboortedatum, enzovoort.
- Hoe gevarieerder, hoe beter! Wijzig uw wachtwoord dus regelmatig en gebruik nooit hetzelfde wachtwoord opnieuw.
Bruce Schneier methode
Gebruik de “Bruce Schneier”-methode, genoemd naar een expert in Amerikaanse cryptografie die een eigen manier bedacht om onfeilbare wachtwoorden te verzinnen. Zo werkt het:
Neem een zin en verander het in een wachtwoord. Voorbeelden:
- SUPER!DeRDzijn1ste! >> Super! De Rode Duivels zijn eerste!
- Ti7w,hmzmkihtg… >> Toen ik 7 was, heeft mijn zus mijn knuffel in het toilet gegooid…
Naast het kiezen van een moeilijk te raden wachtwoord is het belangrijk om een persoonlijk wachtwoord met niemand te delen.
Bescherm uw gegevens en die van uw kinderen
Naast de keuze van het veilig wachtwoord, moeten andere parameters in overweging worden genomen om de beste bescherming van privégegevens te waarborgen.
- Voer alleen online transacties uit op beveiligde sites waarvan de koppeling wordt voorafgegaan door een groen hangslot en gevolgd door HTTPS.
- Pas op voor phishing e-mails: fraudeurs kunnen een specifiek logo of huisstijl misbruiken om kwaadaardige en misleidende e-mails te verzenden. Zo kan u ongewild frauduleuze facturen ontvangen.
- Verkies het gebruik van online administratieplatforms. Ze hebben als voordeel dat je minder accounts nodig hebt, en dus ook minder wachtwoorden. Maar ze bieden ook een betere beveiliging dan e-mail: één blik op je spamfolder, en je begrijpt meteen dat je e-mail een kwetsbaar target is. Vaak heb je op zo’n administratieplatform zelfs geen wachtwoord nodig: je logt gewoon in via een eID of itsme.
Heb je al een account? Meld je hier aan.