Regelmatig verschijnen er artikels over hoe weinig we weten over onze online privacy. Vooral jongeren zouden bij het gebruik van Snapchat, Instagram, Whatsapp, Facebook en andere sociale media maar weinig nadenken over welke gegevens ze aan het delen zijn. Maar klopt dit wel?
Onderzoek bewijst dat jongeren steeds bewuster omgaan met hun online privacy. Zo ook een grootschalige enquête uitgevoerd door Doccle bij 1051 Belgen. Hieruit blijkt onder meer dat veiligheid en privacy doorslaggevend zijn als het gaat over het ontvangen en beheren van belangrijke documenten.
Jongeren en online privacy: een evolutie
In 2014 rapporteerde De Redactie enkele resultaten van een universitair onderzoek. Hieruit bleek dat jongeren hun kennis van digitale privacy overschatten. Ze zouden te weinig inzicht hebben in de manieren waarop websites met hun gegevens omgaan, en daardoor onvoorzichtig zijn. Daarnaast zouden ook te vaak denken dat zij zelf niet in gevaar zijn.
In het internettijdperk ligt 2014 echter al ver achter ons. Uit een recent onderzoek van Universiteit Antwerpen blijkt dat jongeren steeds meer bezig zijn met het instellen van hun privacysettings. Hoewel hun bezorgdheid over privacy lager is, zien de onderzoekers toch dat deze groep actiever omgaat met persoonlijke instellingen. Dit wijst opnieuw op een bewuste manier van omgaan met online privacy. De kennis die ze hebben over online platformen zorgt ervoor dat jongeren ook bewuster omgaan met hun gegevens.
Privacy en administratie
Uit een onderzoek uitgevoerd door Doccle bij een representatieve steekproef van 1051 Belgen, blijkt dat privacy voor jongeren heel belangrijk is als het gaat over administratie. Op de vraag “Wanneer je nadenkt over een hulpmiddel, dienst of platform dat je zou helpen om jouw administratie te verzorgen, wat is dan doorslaggevend” antwoordt meer dan 40% “dat mijn privacy gewaarborgd is”. Daarmee scoort privacy bij deze leeftijdsgroep zelfs hoger dan gebruiksgemak en het wettelijk in orde zijn met de persoonlijke administratie.
Er is natuurlijk een verschil tussen sociale media en platformen om persoonlijke administratie te beheren. De resultaten tonen echter aan dit zij zich hier ook bewust van zijn, en op een berekende manier omgaan met hun online privacy. In dit geval gaat het over het ontvangen en beheren van belangrijke documenten zoals loonbrieven of facturen. Jongeren zullen hiervoor bewust kiezen voor een omgeving die hun privacy garandeert.
Heb je al een account? Meld je hier aan.