Heel je leven bij hetzelfde bedrijf blijven? Steeds minder jongeren doen het! Eén van de belangrijkste drijfkrachten voor het regelmatig veranderen van job is het loon. Maar heeft jobhoppen hier eigenlijk een impact op?
3 is te weinig, 10 is teveel
Het Onderzoekscentrum Personeel & Organisatie van de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen van de K.U. Leuven vond dat er effectief een positief effect waar te nemen is tot de vierde keer jobhoppen. Dan kan je loon namelijk tot 3,7% stijgen. Daarna heeft het een negatieve impact. Na 10 job veranderingen is het zelfs zo dat je loon tot 19% lager ligt dan dat van werknemers die steeds voor dezelfde werknemer zijn blijven werken.
De verklaring hiervoor zou te vinden zijn in de perceptie van de werkgever. Iemand die enkele keren van werk veranderd wordt eerder gezien als een zorgvuldige carrièreplanner die dynamisch en ambitieus is. Daar tegenover staan de mensen die meermaals werden ontslagen of na een korte termijn op een job vertrekken. Zij worden – vaak onterecht – als onbetrouwbaar gezien. Het komt er dus op neer dat als je van job wil veranderen, je dit moet doen voor de juiste redenen en een goede en betrouwbare verklaring moet kunnen geven.
Nieuw werk = papierwerk
Jobhoppen kan er ook voor zorgen dat het een uitdaging is om je loonbrieven mooi bij te houden. De administratie wordt nog een pak moeilijk als dit gepaard gaat met interims en tijdelijke contracten, verhuizen, enz. Wettelijk gezien moet je loonbrieven 10 jaar bewaren. De overheid raadt zelfs ten zeerste aan om ze tot je pensioen bij te houden. Steeds meer mensen gebruiken Doccle voor het overzichtelijk bewaren van loondocumenten.
Heb je al een account? Meld je hier aan.