Uit het onderzoek uitgevoerd in 2016 bij 3.291 jongeren en 330 kinderen blijkt dat 92% van de jongeren tussen de 12 en de 18 jaar een eigen smartphone heeft. Maar hoe ga je hier best om als ouder, zeker als je weet dat online actief zijn risico’s met zich meebrengt zoals cyberpesten of sexting?
Digitale opvoeding
Je kind verstandig leren omgaan met internet en media in het algemeen staat hier centraal. Momenteel bestaan er al verschillende workshops en initiatieven om kinderen digitaal op te voeden zoals het Smart Education programma van Imec. Ook thuis helpt het wanneer je gesprekken voert met je kinderen om hen te informeren over de risico’s die hun onlinegedrag met zich mee kan brengen.
Eigen digitaal gedrag
Niet enkel de opvoeding van de kinderen maar ook je eigen digitaal gedrag moet in rekening gebracht worden. Als ouder moet je namelijk altijd goed opletten dat je niet te veel informatie weggeeft. De Computer Crime Unit raadt bijvoorbeeld af om foto’s van je kroost op Facebook te plaatsen. Niet enkel omwille van privacy redenen maar ook omdat ze in de handen kunnen vallen van personen met slechte bedoelingen.
Digitale administratie
Ten slotte beperken de risico’s zich niet tot de sociale media, maar is het ook belangrijk bewust met de administratie van je kinderen om te gaan. Uit een onderzoek uitgevoerd door Doccle bij een representatieve steekproef van 1051 Belgen, blijkt dat meer dan de helft van de 40-plussers de administratie van het gezin alleen beheert. Het belang om dit eenvoudig, snel en op een veilige manier te kunnen doen wordt hierdoor alsmaar belangrijker.
Heb je al een account? Meld je hier aan.