18/09/2023

Solid: wat is het? En waarom zouden bedrijven er hun data mee verbinden?

Een van de nieuwste bouwblokken voor bedrijven om aan datasharing te kunnen doen, heet Solid. De Solid-technologie biedt een technologische basis voor bedrijven en individuen om gegevens met elkaar uit te wisselen. We leggen uit hoe Solid werkt, en hoe via athumi overheidsdata beter ontsloten kan worden.

Wat is Solid?

Solid staat voor Social Linked Data. Het is een reeks van webstandaarden die werd ontwikkeld door Tim Berners-Lee, medegrondlegger van het wereldwijde web. De filosofie achter Solid bestaat erin om mensen meer controle te geven over hun persoonlijke gegevens en online identiteit.

Eigenlijk is Solid ontwikkeld als antwoord op de gigantische databanken die grote technologiespelers zoals Amazon en Google vandaag aanleggen. De data daarin leveren we met z’n allen grotendeels zelf aan, maar is daardoor niet zo gemakkelijk te beheren, laat staan te controleren.

Een nadeel van deze manier van gecentraliseerde gegevensbewaring, is dat bijvoorbeeld iemands adresgegevens op vele plaatsen terug te vinden is, en je deze in principe overal moet aanpassen als je zou verhuizen. Dat vergt heel wat manueel updatewerk van de gebruiker.

En dan is er nog het aspect privacy: wat doen de eigenaars van die centrale databanken met al die persoonlijke gegevens, en met wie worden ze gedeeld? Ondanks nieuwe privacywetgeving zoals de GDPR, blijft daar toch nog veel onduidelijkheid over bestaan.

Solid-pod: een persoonlijke datakluis

Solid wil op al die noden een antwoord bieden door gegevens op te slaan in zogenaamde pods ofwel Personal Online Datastore. Ieder persoon heeft een eigen Solid-pod die dienst doet als een soort van persoonlijke datakluis die bovendien decentraal opgeslagen wordt. Zo behoudt de gebruiker het volledige eigendom over zijn/haar data.

Een ander voordeel is dat er voortaan maar één bron van waarheid is. Een adreswijziging gebeurt eenmalig in de Solid-pod, en de aanpassing stroomt vervolgens door naar alle geconnecteerde diensten, leveranciers en bronnen, al dan niet na expliciete toestemming van de eigenaar.

Het is trouwens niet de bedoeling dat gebruikers zelf Solid-pods gaan installeren en beheren. Een pod kan immers ook geïntegreerd worden in een bestaande datakluis, zoals die van Doccle.

Solid heeft dus heel wat voordelen, maar het is echter nog een jonge complexe technologie waar nog veel onderzoek op dient te gebeuren, onder andere door Solidlab, en dus in de specificaties nog veel wijzigt.

Is Solid vandaag al concreet?

Het grootste en meest concrete Solid-project komt van de Vlaamse Overheid. Hiervoor heeft ze in mei 2023 athumi – het vroegere Vlaams Datanutsbedrijf – in het leven geroepen om overheidsdata te ontsluiten en deelbaar te maken voor bedrijven door middel van Solid-technologie. Denk hierbij aan documenten zoals diploma’s, EPC-attesten, enz.

Kan ik zelf overheidsdata opvragen?

Dat is perfect mogelijk. Echter moet je hiervoor de Solid-technologie adopteren binnen je bedrijf. Gezien de continue evoluties in de Solid-specificaties is dat dus geen evidentie. 

Daarom is Doccle een strategische samenwerking aangegaan athumi. Door deze samenwerking kunnen we onze zakelijke klanten een gebruiksvriendelijke en betrouwbare API leveren voor het toegankelijk maken van overheidsdata, alsmede andere relevante gegevens. Uiteraard gebeurt dit alles met expliciete toestemming van de eindgebruiker. Dankzij deze benadering kunnen bedrijven profiteren van alle voordelen die Solid te bieden heeft, zonder de complexiteit die normaal gesproken bij de implementatie komt kijken.

Meer weten over datasharing met Doccle?

Contacteer onze experts om de voordelen voor uw organisatie te bespreken.