In 21 van de 27 gemeenten die bij EcoWerf zijn aangesloten geldt voor de aanrekening van de huisvuil- en gft-ophaling het DifTar-systeem. Dit is een gedigitaliseerd systeem (elektronische chip en registratie) waarbij de inwoner voor zijn afval betaalt op basis van het gewicht en de afvalsoort. De gegevens zijn gekoppeld aan een digitale DifTar-rekening, die de inwoners kunnen beheren via het digitale platform www.mijnecowerf.be. Wie zijn afvalrekening niet digitaal wenst op te volgen, ontvangt een gedrukte betalingsuitnodiging per post.

Op jaarbasis verstuurt EcoWerf ongeveer 200.000 betalingsdocumenten, ongeveer 14% van de aangesloten gezinnen ontvangt die digitaal. Omdat EcoWerf haar dienstverlening voortdurend tracht te verbeteren en investeert in duurzaamheid, slaat ze de handen in mekaar met doccle. Vanaf 10 december 2019 kunnen inwoners hun betalingsuitnodigingen van EcoWerf ontvangen en betalen via doccle, het grootste platform voor digitale administratie in België.

Inwoners kunnen er hun documenten (bv. betalingsuitnodigingen) veilig en eenvoudig lezen, onmiddellijk online betalen en bewaren. Maar ook een domiciliëring aanvragen, volledig digitaal met een paar muisklikken, is voortaan mogelijk.

Door deze samenwerking kiest EcoWerf voor digitalisering en voor een vlottere, efficiëntere en vooral milieubewustere administratie, met zo weinig mogelijk papier.

Concreet hoopt EcoWerf op jaarbasis 25%, ofwel 50.000 gedrukte betalingsdocumenten en enveloppen uit te sparen. Het streefdoel voor EcoWerf is dat tegen eind 2022 50% van de betalingsdocumenten digitaal afgehandeld wordt. Voor de inwoners verloopt de betaling sneller en verkleint de kans op typefouten.

Groene vuilbak

Meer gebruiksgemak, minder papier

Op jaarbasis verstuurt EcoWerf ongeveer 200.000 betalingsdocumenten naar de inwoners van 21 gemeenten waar EcoWerf het huisvuil en gft in DifTar-containers ophaalt. Het gaat om 103.000 aangesloten gezinnen, waarvan momenteel 14% zijn betalingsuitnodiging al digitaal ontvangt via e-mail. De gebruiker moet hierbij wel nog alle betaalgegevens overnemen in zijn bankapplicatie.

In doccle daarentegen verloopt de betaling automatisch, wat tijd bespaart en fouten bij het overtypen voorkomt. Door te investeren in een samenwerking met doccle, hoopt EcoWerf nog veel meer inwoners te overtuigen om digitaal te gaan. EcoWerf tracht om over een jaar het aantal digitale ontvangers naar 25% op te trekken, wat in totaal een jaarlijkse besparing zou betekenen van 50.000 gedrukte betalingsdocumenten en enveloppen.

Het streefdoel voor EcoWerf is om tegen eind 2022 50% te behalen. Voor de gebruiker is doccle gratis. Bovendien is doccle altijd en overal beschikbaar via een computer, laptop en smartphone (app voor iOS en Android).

Inwoners die nog niet geregistreerd zijn op doccle, wachten best hun eerstvolgende betalingsuitnodiging af. Daarop staan de codes om te connecteren met doccle. Wie niet langer wil wachten, kan vanaf 10 december ook zijn codes opvragen bij EcoWerf via het contactformulier op de website of telefonisch op 0800/97 0 97.

De andere manieren van facturatie, zoals digitale betalingsuitnodigingen via Mijn EcoWerf, blijven bestaan.

Container ecowerf

Eenvoudig betalen, ook op de recyclageparken

Ook op haar recyclageparken streeft EcoWerf naar gemakkelijk en snel betalen. Naast bancontact, kunnen bezoekers sinds januari 2018 op het recyclagepark betalen met de DifTar-rekening. Vooral in gemeenten en steden waar de ophaling aan huis via het DifTar-systeem verloopt, maken de inwoners gebruik van hun bestaande DifTar-rekening: gemiddeld 38% van alle recyclageparkbezoekers betaalt nu via de DifTar-rekening. Op het recyclagepark in Keerbergen en Landen is dit zelfs respectievelijk 82% en 87%. In Landen werd het nieuwe recyclagepark zo ontworpen dat betalen via de DifTar-rekening de bezoeker tijd bespaart. Een recyclageparkbezoek verloopt daardoor vlotter.

Sinds september 2019 rustte EcoWerf ook al haar recyclageparken uit met een nieuwe terminal, waardoor contactloos betalen mogelijk is. Wettelijk is dit pas verplicht vanaf 1 januari 2020, maar EcoWerf wou de dienstverlening aan haar inwoners zo spoedig mogelijk aanbieden

Start vandaag nog met Doccle, het grootste administratieve platform van België